КНСБ се противопоставя категорично на увеличение на пенсионната възраст,  каза на пресконференция президентът на КНСБ Желязко Христов.

По думите му в този вид предложението за промени на осигурителния стаж е неприемливо и обсъждането на варианти за промени в изискванията за осигурителния стаж трябва да се обвърже с гаранции за предприемането на мерки за заетостта на възрастните работници с промени в Кодекса на труда, с които да се осигури допълнителна защита на работниците в предпенсионна възраст.

КНСБ е готова да участва в дебат за модернизацията на пенсионната система с ясната цел размерът на пенсията да достигне 75 от размера на заплатата, от които 60 на сто от солидарния първи стълб, а 15 на сто - от втория стълб, посочи Христов.

От синдиката заявиха, че ще отстояват подкрепата си за солидарния първи стълб и неговата водеща роля при обезпечаване на пенсионна защита на населението.

От КНСБ се обявиха за незабавен отказ от планираните от правителството намаления на осигурителните вноски, в т.ч. и за прехвърлянето им към втория стълб.

От синдиката подкрепят отпадането на "тавана" на пенсиите. Определят като неприемливо хората, които са се осигурявали по 37и 34 години /според сегашните условия/ да не могат да получават минималният гарантиран размер на пенсията и да бъдат директно препращани към системата на социалното подпомагане.