Проблемите с изплащането на детски и социални помощи ще се задълбочат през следващите месеци.

Социалното министерство страда от сериозен недостиг на средства и не успява да покрие месечните суми, необходими за всички групи подпомагани българи. На практика поради заложения ограничен бюджет ведомството вече харчи пари авансово. Това става ясно от справка на Министерството на финансите, поискана от в."СЕГА".

Нередовното изплащане на детските предизвика за втори път в мандата на това правителство протести на майки в няколко града, сред които Варна, Шумен, Добрич, Видин и Хасково. До масово недоволство вчера не се стигна, но жените настояха да се направи поне фиксиран график за изплащане на сумите по градове. По закон детските се изплащат от 15-о число до края на месеца. Тази седмица обаче имаше градове, където получиха парите чак на 2 март.

Причината за тези проблеми е в недостатъчните средства, превеждани по бюджета на социалното министерство от МФ. През януари например ведомството на Тотю Младенов е получило 100.8 млн. лв. Само за помощи, детски и интеграционни добавки обаче му трябват около 103 млн. лв., тъй като през този месец се дават накуп за 3 месеца парите за енергийно подпомагане. Отделно министерството поддържа огромна система от социални служби, плаща на фирми за доставки на помощни средства и пр. Затова към края на месеца се налага МФ да преведе извънредно още 17 млн. лв.

През февруари тенденцията продължава - МФ отпуска едва 59.9 млн. лв., а социалното министерство трябва да разплати 63 млн. лв. само за социалнослабите, майките и хората с увреждания. Така се е наложило на 25 февруари хората на Тотю Младенов да получат допълнително 15 млн. лв. за неотложни плащания на системата, съобщават от финансите. Шефът на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов заяви, че не е достигнала много малка сума. Към 23 февруари обаче АСП е платила едва 33 млн. лв. помощи. Сметките показват, че за 1 март са останали неразплатени 15 млн. лв.

От социалното министерство никой не признава официално, но парите най-вероятно са взети от транша за издръжката на системата през март.

Той е дошъл точно на 1 март и е в размер на 50 млн. лв. Всеки месец парите намаляват за сметка на отпуснатите предварително допълнителни траншове, обясняват финансисти. В същото време обаче необходимите суми за социални помощи, детски и интеграционни надбавки остават същите. Според експерти дори се очаква увеличение, тъй като на 19 688 лица, изпаднали през 2008 г. от системата заради ограничението да не се дават повече от 18 месеца помощи на здрави работоспособни хора, им изтича наказателният срок. Очаква се ако не 2/3, поне половината да се върнат пак в системата.

Общо изхарчените пари от социалното министерство за първите два месеца на годината плюс 50-те милиона за март са 242 726 438 лв. А годишният бюджет на ведомството е към 800 млн. лв. За социални плащания са отредени 705.2 млн. лв., което прави по 58.7 млн. лв. средно на месец. Още когато се гласува този бюджет,Тотю Младенов призна, че изплащането на детските ще е трудно. В самия анализ към бюджета социалното министерство тогава обяви, че сумите на практика правят невъзможно гарантирането на социалните права. Надеждите са разликата да се компенсира в средата на годината, когато икономиката живне и дойдат повече приходи в бюджета.