Вноските, необходими за купуване на осигурителен стаж ще се плащат накуп. Това решиха депутатите по време на обсъждането на второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, предаде БГНЕС.

Откъде някой ще извади накуп няколко хиляди лева, за да си купи трудов стаж, запита от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Емилия Масларова. Тя заяви, че за хората, родени след 1960 година, купуването на една година осигурителен стаж се увеличава с приблизително 90 лева, а за родените след това ще поскъпне с близо 300 лева.

От левицата настояха в своето предложение внасянето на осигурителните вноски да може да става разсрочено, но това не бе прието в пленарна зала. Така сумата, която трябва да бъде внесена за годините на висше образование може да достигне до 5 000 лева и ще трябва да бъде плащана еднократно.

Стефан Господинов от ГЕРБ защити предложението като прочете становището на НОИ: "От друга страна НОИ не е кредитна институция, поради което не може да дава възможност за безлихвеното плащане за недостигащ осигурителен стаж".

От Коалиция за България изчислиха, че за лицата, родени преди 1960 година, цената на стажа ще нарасне от 806 лева на 897 лева, а за лицата, родени след 1959-та от 554 на 897 лева. Така, според тях, ще се накажат хора, които са инвестирали в образованието си, защото безработен на 63 години няма как да извади до 5 хиляди лева накуп, за да си плати стажа.

Емилия Масларова и група народни представители настояха внасянето на осигуровки да става по банков път – чрез месечни удръжки от отпуснатата пенсия, определена в план за разсрочено плащане, утвърден от длъжностно лице в териториално поделение на Националния осигурителен институт. Според Масларова, изключването на разсроченото плащане е една мярка, която е "рестриктивна". 

Мая Манолова от Коалиция за България, обаче посочи, че зад по-високите вноски се крие вариант хората да не могат да си ги платят и по този начин да не могат да се пеnсионират и НОИ да не плаща пенсии. 

"Първо расте безработицата и тя е най-висока сред тези хора. Второ, вече няма социални програми, които да им помогнат да си осигурят необходимия осигурителен стаж за пенсиониране. Трето, започвате увеличението на стажа и четвърто ги карате накуп да внесат всички недостигащи им осигурителни вноски за недостигащия осигурителен стаж. Т.е. вие удряте тези хора от четири страни. И в същото време ни казвате, че те трябва да са доволни, че не сте ги ударили и от пета страна, като изобщо да сте им забранили възможността да си откупуват осигурителен стаж", заяви Манолова.

Депутатите приеха текст, който, според левицата, ще доведе до произволно спиране на краткосрочни обезщетения. Този текст беше предложен заради многото кухи фирми, които наемат например бременни. Мая Манолова каза, че с подобен текст НОИ ще си търси парите не от фирмите, а от лице, което е болно или бременно.

Хасан Адемов от ПГ на ДПС пък заяви, че осигурителното законодателство не търпи асиметрия. Той каза, че хората, които са завършили висше образование са цвета на нацията.

"Това са хора, които са дали на обществото много, а ние сега ги караме да плащат. Помислете още веднъж кого наказваме", посочи Адемов и поясни, че по този начин ще се ощетят именно хората с висше образование.

Поправките в КСО предвиждат от догодина увеличаване на осигурителната вноска с 1,8%, с което поскъпват и вноските за купуване на една година осигурителен стаж.