Заплатата на новозавършил лекар да започва от 1500 лв., а месечните възнаграждения на докторите у нас да стигат 4500 лв. 

Това поиска вчера главният секретар на лекарския съюз д-р Димитър Ленков. А здравният министър д-р Петър Москов отговори задочно, че в момента се разработва различен начин за остойностяване на лекарския труд.

„Няма държава в света, в която работата на доктора да е платена като на ишлеме. Занапред тя ще бъде оценявана на базата на квалификационна скала“, допълни д-р Москов. Сега размерът на заплатата е обвързан с количествени показатели като този колко пациенти са преминали през клиниката или болницата.  

„Това вкарва лекарите в безумната спирала не да ви лекуват, а да ви отчитат. Затова, както е във всяка една държава, където резултатите от здравеопазването са много по-добри от българските, ние ще вървим към изработването на квалификационно оценяване. То ще бъде съобразно вида болницата, квалификацията на лекаря, броя специалности и др.“, каза още министърът. И побърза да допълни: „Само че последната книга, която сериозна част от българските професори са прочели, е било някъде през 80-те години... Това трябва да се промени”.

Министърът отново разясни идеята си НЗОК да плаща за заболяване, а не за медикаменти. 100% ще се покриват референтните медикаменти от целия набор от групи лекарства, с които се овладява дадено заболяване - примерно хипертония.

А ако пациентът или лекарят му искат по-скъпа терапия, тя ще се доплаща.

Москов съобщи още, че вече са купени нови 56 линейки, които са разпределени в цялата страна. С парите от ЕС ще се доставят други 400, а още 200 – със средства на МЗ. Така целият автопарк ще се подмени.

Министър д-р Москов: Ще заложим на прогенерична лекарствена политика, дори може да стигнем до по-големи изстъпления при нея. Спестените от тези медикаменти средства пък ще да отиват за модерни терапии, които в момента са ограничени.