29 млн. българи и румънци ще получат неограничено право да живеят и работят във Великобритания през 2014 г. според правилата на ЕС относно свободното движение на хора в рамките на общността и това ще доведе до огромен ръст на имиграцията на Острова, писа британският в. "Сънди телеграф".

В края на 2013 г. падат ограниченията, наложени на българи и румънци до британския пазар на труда и според европейските правила те не могат да бъдат удължавани повече.

Великобритания се опасява, че работници от България и Румъния масово ще тръгнат към Острова в търсене на по-добри условия на живот, което ще има негативен ефект най-вече върху трудовия пазар.

"Мисля, че ще има огромен скок в миграцията. Италия и Испания не са добро място за търсене на работа. Необходимо е още 5-годишно продължаване на преходните разпоредби", заявява пред в. "Сънди телеграф" Андрю Грийн, директор на службата за наблюдение на имиграцията в Обединеното Кралство. Според него Великобритания е приела най-много източноевропейски имигранти от всички останали страни - членки на ЕС, и трябва да получи специално разрешение за удължаване на ограниченията.

Според прогнозите на държавните институции голям брой българи и румънци ще пристигнат на Острова през 2014 г. - точно както се случи с поляците и жителите на другите източноевропейски държави, получили неограничен достъп до трудовия пазар на Великобритания през 2004 г.

Според тогавашните прогнози в Обединеното кралство се очакваха да пристигнат около 20 000 имигранти от тези държави, а до миналата година броят им бе 669 000 души, според последните данни на Националния статистически институт.

В България и Румъния стандартът на живот е нисък и жителите на тези две страни имигрират в търсене на по-добри условия, отбелязва в. "Сънди телеграф".

Въпреки че в момента съществуват ограничения, повече от 130 000 българи и румънци живеят и работят в Обединеното кралство - повечето от тях успяват да получат статут на "самонаети лица" и работят в хотелите, ресторантите, сферата на търговията и таксиметровите услуги, а много от жените се трудят в т.нар. "нощни клубове".