Великобритания ще настоява пред партньорите от Европейския съюз да увеличи правомощията си да не допуска в страната граждани на ЕС, които се облагодетелстват от британските социални помощи и здравеопазване, без да работят.

В новите отношения с ЕС трябва да се сложи край на т.нар. туризъм за социални помощи и да се допускат само работещи имигранти, независимо, че това би отслабило принципа на свободно движение на хора в съюза, коментираха британски медии.

Премиерът Дейвид Камерън даде интервю в неделя за Би Би Си два дни преди в парламента да бъдат представени подробности за промените, които Лондон ще настоява да се предоговорят с Брюксел. В него той повтори предупреждението на вътрешния министър Тереза Мей за затягане на режима за граждани на останалите 26 държави, за което според медиите не е задължително да се изисква промяна на съюзни договори в ЕС, одобрявана единодушно от държавите членки.

В момента единствено граждани на България и Румъния не могат свободно да се установяват във Великобритания, но това не може да продължи след пролетта на 2014 г.

На Острова медиите твърдят, че 29 милиона българи и румънци ще предизвикат поредната вълна имигранти от новите страни в ЕС и призовават за мерки срещу потенциалните "социални лентяи". Те ще се присъединят към гражданите на държавите, които влязоха в ЕС през 2004г. и без ограничения могат да живеят в страната.