Министърът на земеделието Мирослав Найденов опроверга информацията, че заплатите във ведомството през 2010-та са се повишили с 36 процента спрямо предходната година.

Данните бяха представени вчера от финансовия минитър Симеон Дянков в анализ за състоянието на администрацията.

Според Найденов, става въпрос за груба техническа грешка и в разговор с премиера той е настоял който я е допуснал, да си понесе последствията.

С 1.39 лева се е повишила заплата в самото министерство, според данните на министър Найденов. През 2009 година заплатата в централното управление на министерството е била 1055.01 лева, през 2010 е станала 1056.40 лева, тоест увеличила се е с 0,14 процента.

Средната заплата като цяло за системата на Министерството на земеделието е 609 лева. Разликата идва от това, че работещите по усвояването на европари експерти в централното управление вземат двойни заплати, докато останалата част в министерството и поделенията му в страната заплатите са далеч по-ниски.

Младши експерт в земеделското министерство започва със заплата 500 лева, даде пример Найденов. На въпрос, дали разминаването в данните не е продължение на задочния му спор с вицепремиера Дянков, който преди време препоръча на Найденов повече да работи и по малко да говори, земеделският министър отговори, че не знае.