Над 20% от майките у нас не са срещнали разбиране от работодател и са прекъснали кърменето на детето си, тъй като е трябвало да се върнат на работа.

Уволнени поради бременност са били 19%. Това показват данни от проучване на Глобалния алианс за защита на детското здраве и естественото хранене в България, представени на пресконференция в БТА.

Изследването "Проверка на възможностите за социален контрол на политиките за детско хранене и здраве в условията на криза" е по повод Световната седмица за защита на детското здраве и естественото хранене - от 1 до 7 август. То е направено в периода ноември 2011 г. - май 2012 г. сред 680 медицински работници и майки на деца до 5-годишна възраст.

Над 75 процента от участниците в проучването не познават добре социалните закони в България, а близо 50% от майките не са наясно с правата си, посочи доц. д-р Мариела Нанкова, координатор на Алианса.

Над 20 на сто смятат, че законите не са им помогнали при проблеми.

На 55 процента от запитаните са им известни социални мрежи за контрол и защита на техните правата, като 28 на сто от тях са участвали в групи за обучение. Въпреки това над 80 на сто от анкетираните се доверяват най-вече на семейството си, а едва 18 процента разчитат на социалните мрежи, отбеляза Нанкова.

От Глобалния алианс за защита на детското здраве настояват Международният кодекс за маркетинг на заместителите на кърматa да бъде приет като национален закон, който ще изгради цялостна политика за производителите и разпространителите на заместители на кърма.

По последни данни 65% от майките у нас кърмят децата си до 3-я месец от раждането им, но този процент драстично спада след това, предаде  БГНЕС.

Целта на Кодекса е защита и подкрепа на кърменето чрез регламентиране на разпространението на заместители на майчиното мляко. Кодексът е приет, за да прекрати практиката на широка реклама на изкуствени смеси и продукти за хранене на децата до 6 месеца. Той се отнася за всички продукти, които се разпространяват като заместители на майчиното мляко. Към тях се отнасят изкуствените смеси и продукти на млечна основа, сокове, чайове и др.

В обхвата на Кодекса попада също храненето от шише и използването на биберони.
Кодексът не забранява продажбата на тези продукти, той съдържа правила, в съответствие с които да бъдат разпространявани.