Започват масовите съкращения на администрацията в Министерството на вътрешните работи. Това съобщи пред Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов. 

Съкращенията ще се извършват в МВР в рамките на реформата, започната от новото политическо ръководство. 

Още в началото на мандата си министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев се натовари с амбициозната задача да съкрати администрацията във ведомството на половина и по този начин да „извади” от МВР служителите, които не се занимават с полицейска дейност. Тогава Йовчев заяви, че тези служители са около 30% от общата щатна бройка, като има места, където те достигат и до 45 на сто от състава. 

Според синдикатите до края на месеца в 19 областни дирекции на полицията съкращенията ще достигнат над 10%

Според председателят на най-големия синдикат в силовия сектор Валентин Попов първият етап от масовите съкращения във вътрешното министерство ще завърши до края на годината или най-късно в началото на следващата. 

Става ясно, че подготвяните съкращения, които ще обхванат на първо време областните дирекции, ще засегнат основно хората с трудови договори, а не тези, които работят по силата на Закона за държавния служител. По неофициални данни те са между 7000 и 8000 души.