Няма да има увеличение на минималната работна заплата и пенсиите и през тази година. Това съобщи в Сливен министърът на финансите Симеон Дянков, предаде радио „Фокус”.

Дянков допълни, че в бюджета не са гласувани средства за това и искането на КНСБ ще остане неудовлетворено.

Освен това министърът коментира, че акцизът за цигарите няма да се променя в близките три години, а вероятно и през следващите пет.

Министър Симеон Дянков бе категоричен, че няма да има и промяна в ДДС върху евросредствата за проектите на общините. Общините ще продължат да ги внасят, както и до сега. Според министър Дянков всички в България попадат под Закона за ДДС, а по европейските директиви ДДС върху евросредства се плаща и в останалите страни от ЕС.

Министър Дянков коментира и обсъждането на спирането на процедурата за свръхдефицити на някои от държавите. Според него Съветът на финансовите министри ще излезе с решение в края на февруари или началото на март. Каквото и да е решението според него то ще засегне не само България, но и останалите три страни – Дания, Финландия и Кипър.

„Познавайки работата на Съвета на финансовите министри решението ще е по-обхватно”, коментира Симеон Дянков. С други думи може да се очаква, че съветът ще изчака, а радващото за България е, че съветът е решил да не предприема последващи стъпки.

Министър Симеон Дянков коментира, че няма да има кадрови промени в митниците. Това, което се случвало там напоследък говорело, че в кратко време са взети правилни решения и са назначени правилни хора.