Въпреки замразяването на размера на осигурителните вноски над 2 млн. работници и техните работодатели ще плащат по-високи осигуровки през 2012 г. заради вдигането на минималните прагове.

След тежки преговори синдикати и работодатели постигнаха споразумения за нови размери на минималните прагове в 50 от 85 икономически дейности. Средното договорено увеличение в тях е 6.9%.

В останалите сектори бизнесът държеше да има замразяване на минималния осигурителен доход, а синдикатите - той да се вдигне също с 6.9%. Въпреки категоричната си позиция, че не желае административно решение, социалният министър Тотю Младенов накрая все пак наложи в секторите без договорка увеличение с 4.5%, с колкото е нараснал средният осигурителен доход през 2011 г. спрямо 2010 г. Това води до средно увеличение на минималния осигурителен доход за т.г. с 5.7%. Замразени остават минималните осигуровки в строителството, пречистването на водите, производството на напитки и ремонтът на компютърна техника.

Без промяна се запазва размерът на осигурителните вноски за 2012 г. Общата осигурителна тежест за наетите лица е 12.9% върху заплатата, а за осигурителя - 17.4%. Същите условия на осигуряване се запазват и за самоосигуряващите се и земеделските производители.

От днес влиза в сила още един удар по доходите - по-тежки условия за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица, майчинство и болест. Увеличава се с 6 месеца периодът, за който се взема доходът при изчисляване на сумите. Така за безработица и майчинство обезщетението вече ще се изчислява върху 24 месеца назад, а не върху 18 както досега.

Болничните пък вече ще се смятат върху дохода за 18 месеца назад вместо за 12. Това задължително ще доведе до намаляването на размера им, още повече че ще обхваща периоди от икономическата криза, когато хората масово са без работа и без доходи. Хората с придобито право на пенсия пък вече няма да могат да вземат обезщетения за безработица. Досега достъп до такива нямаха само лицата с вече отпуснати пенсии.

В края на 2011 г. ГЕРБ успя да наложи нови, по-тежки условия за пенсиониране. През 2012 г. работещите при масовата трета категория труд ще могат да се пенсионират вече при 60 г. и 4 месеца за жените и 63 г. и 4 месеца за мъжете, вместо при 60 г. и 63 г., както беше до края на 2011 г. Променя се и изискването за стаж - на 34 г. и 4 месеца за жените от 34 г. и 37 г. и 4 месеца за мъжете от 37 г. Хората, на които не им достигат години труд, ще могат да излязат в пенсия отново при минимум 15 г. действителен стаж, но при навършени 65 г. и 4 месеца вместо 65 г.

Облекчение

От тази година отпада задължението за останалите без работа или работещите на повече от 1 договор да подават данъчни декларации, ако данъкът е авансово удържан в пълния му размер. Това изискване доведе до хаос в данъчната кампания през 2011 г., защото засегнатите масово не бяха запознати с него. Заради отпадането на декларациите при тези групи обаче се въвеждат нови задължения за работодателите - да издават служебни бележки за удържани данъци на напусналите служители и на онези, които работят на основно правоотношение при друг работодател.

Неяснота

Потребителската такса за преглед при лекар продължава да е 1% от минималната заплата, или 2.70 лв. В болница пациентите дължат по 2% от минималното възнаграждение за ден престой, или 5.40 лв. След като минималната заплата беше увеличена миналата есен, правителството и социалните партньори се разбраха такса "лекар" да се отвърже от МРЗ и да не расте с всяко увеличение на най-ниската заплата. За целта до края на 2011 г. здравното министерство трябваше да изработи механизъм за изчисление за таксата и да предложи фиксирана цена. Това обаче още не се е случило. Не е ясно и дали изобщо ще има фиксирана такса, тъй като МЗ предпочита връзката с минималното възнаграждение да остане.