Тъй като проблемът с безработицата е много сериозен, в момента не е подходящо да се говори нито за повишаване на възрастта за пенсиониране, нито на осигурителния стаж. Това каза през БНТ новият управител на НОИ Христина Митрева. Тя изрази надежда, че когато икономиката на страната отчете съживяване и пазарът на труда се оживи, работещите хора, които внасят осигурителни вноски ще се увеличат, което ще увеличи осигурителната база.

Би трябвало да видим първо съживяване на икономиката, за да предприемем наистина едни добри решения и мерки. Всичко това съпроводено с много сериозни финансови анализи и разчети за краткосрочните и дългосрочни ефекти от всяка политика, каза новият управител на НОИ.

Дали ще има по-нататъшно намаляване на осигурителните вноски, това все пак е един въпрос, който предстои да се реши с бюджета за 2011 г., каза тя. Нейното мнение като експерт обаче е, че не трябва да има по-нататъшно намаляване на осигурителните вноски.

„България вече е страната с една от най-ниските осигурителни вноски за пенсии и в същото време с едно от най-лошите съотношения между работещи и пенсионери, и възрастовата структура в България също е една от най-високите, 43 години почти средна възраст на населението”, коментира Митрева.