Приоритетите на българското правителство в момента са свързани с успешното провеждане на здравната реформа, както и проблемите, свързани с пазара на труда, каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

На този етап няма да се коментират въпросите, свързани с осигурителния стаж и възраст за пенсия, добави той.

В момента е изключително важно със синдикатите и работодателитеда да търсим най-добрите механизми за излизане от кризата, най-вече с пазара на труда и успешното приключване на здравната реформа. Това са компоненти, от които е зависима пенсионната реформа, аргументира решението министърът.

Това, че засега се отлага въпросът с повишване на възрастта и увеличаване на осигутирителния стаж за пенсиониране, не означава, че не се мисли по въпроса как да се стабилизира пенсионната система и как да се подобри адекватността на пенсиите, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Христина Митрева.

Първо трябва да има съживяване на икономиката и икономически растеж, повишаване на доходите, на заетостта, за да можем да говорим за пенсиите, посочи Митрева.

По думите на заместник-министъра в последните четири години по-бързо са се увеличавали пенсиите, отколкото осигурителните доходи, върху които са внасяни вноските, което е довело до по-голям дисбаланс между осигурителните приходи и осигурителнитеплащания, най-вече за пенсии.

Пенсиите са резултат от доходите, не може да има увеличаване на пенсии при задържане на доходи и при свит пазар на труда, който пък осигурява заетостта, отбеляза Митрева.