След провала на срещата между социалните партньори и премиера Бойко Борисов в четвъртък, днес социалният министър Тотю Младенов ще събере работодатели и синдикати, за да обсъдят мерките за осигуряване на устойчивост на пенсионната система.

Очаква се да бъде сформирана експертна група, която да подготви следващото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Въпреки че синдикатите получиха обещаната среща с премиера Бойко Борисов по проблемите на пенсионната реформа, тя приключи бързо и без резултат. Една от работодателските организации е спряла срещата с изказването, че това не е легитимна тристранка. От КТ „Подкрепа” също влязоха с намерение да излязат от срещата, ако се направи опит тя да се легитимира като официално споразумение между социалните партньори.

Председателят на стачния комитет Евгени Душков обясни, че пенсионната реформа е нещо много сложно и не може да бъде променяна „на коляно”. Затова трябва да се стигне до разбирателство, след което тя да не бъде променяна отново – всяка година, както се случва в момента.

Все пак на срещата е договорено да се проведе реално заседание на тристранния съвет следващата седмица. Социалният министър Тотю Младенов е натоварен със задачата да сформира експертна група, която да обсъди вдигането на пенсионната възраст от догодина и цялостния пакет от мерки за справяне с дефицита в НОИ.

Въпреки това синдикатите все още нямат уверението на премиера, че намерението за вдигане на пенсионната възраст от догодина ще бъде оттеглено. Ако това не стане, на 30 ноември синдикатите ще излязат на протест пред парламента.