Наблюдава се намаление на броя на наетите надомни работници, заради оттеглянето на чужди компании от България, каза в интервю за БТА Виолета Златева - председател на Управителния съвет на Сдружението на наемните работници.       

Златева посочи  като примери Благоевградско, Гоцеделчевско, Петричко, където е имало много гръцки шивашки фирми.

"Когато влязохме в ЕС те се изтеглиха, защото трябваше да спазват регламента в България като страна от ЕС и отидоха в Македония и Албания", коментира тя. 

От 2006 година насам се наблюдава нарастване на броя на самонаетите надомни работници в България, отбеляза Златева. Тя посочи, че от изследване, което са направили съвместно с КНСБ за миналата година, самонаетите лица вече са 65 на сто от всички надомни работници. 

По думите й по данни на сдружението след 2006 г. има увеличение на броя на жените надомни работници.

"Голяма част от мъжете ни заминаха извън България или отидоха в строителството. Сега преобладават жените на надомна работа, които са на възраст от 45 до 75 години. Има и млади хора", поясни председателят на сдружението. 

Много от надомните работници са хората на средна възраст, което означава, че след време те няма да получат пенсия, като достигнат пенсионна възраст, защото като надомни работници не са имали осигуровки, заяви  Златева. Тя посочи, че е висок и делът на хора с увреждания, които се занимават с надомна работа и отбеляза това като много добра форма за тяхната реализация.

В Сдружението на наемните работници сега членуват около 40 000 души, а надомните работници са около 500 000. През 2002-2003 г. броят на наетите и самонаетите е бил равен според проучвания на сдружението.