Който не си е платил здравните или пенсионните осигуровки, няма да получава лична карта, задграничен паспорт и шофьорска книжка.

Такава идея се обсъжда сред управляващите, разкри за „Монитор” шефката на здравната парламентарна комисия Десислава Атанасова. Целта е всички хора да бъдат принудени да се осигуряват. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов за пореден път се възмути, че

1,7 милиона българи не се съобразяват с това си задължение,

а очакват европейско ниво на здравеопазването. Вчера той посочи пред вестника, че тепърва в парламента ще се обмислят механизми, които да накарат хората да започнат да си плащат осигуровките. Борисов не отрече възможността неплащането им да бъде криминализирано.

Десислава Атанасова поясни, че при всички случаи рестриктивните мерки срещу длъжниците, включително евентуалното криминализиране, трябва да важат в пакет както за здравното, така и за социалното осигуряване.

По думите на депутатката от ГЕРБ промяната, която може да лиши гражданите от възможността да се сдобият с лични документи, дори е позакъсняла, тъй като е трябвало да предшества масовата подмяна с новите паспорти и карти, която все още протича. Въпреки това, който не се осигурява, няма да може да подмени старите си документи, когато изтече срокът им на валидност. Така без паспорт той може да се окаже лишен от правото да пътува в чужбина. Ако няма лична карта, правата му ще бъдат максимално ограничени, а всеки път, когато бъде засечен от органите на реда, че не носи такава със себе си, ще се бърка с по 10 лева. В случай че седне зад волана, а не разполага с валидна книжка, длъжникът ще олеква с цели 50 лева и 7 контролни точки.

Според шефката на здравната комисия към Народното събрание за въвеждането на новите правила ще е необходимо преработване на Кодекса за социалното осигуряване, на Закона за здравното осигуряване и на Данъчноосигурителния процесуален кодекс.

Десислава Атанасова заяви още, че дори се обмисля гражданите и работодателите да бъдат лишени от всички държавни услуги, в случай че дължат пари за осигуровки. Така например

неосигурените нямало да могат да кандидатстват за обществени поръчки,

ако не докажат, че не дължат пари за данъци и осигуровки включително. Изискването можело да залегне в Закона за обществените поръчки съвсем скоро, тъй като и без това предстояла подмяната му с напълно нов такъв.

Атанасова не изключи възможността хората да бъдат задължени да доказват, че са с непрекъснати осигурителни права дори когато кандидатстват за отпускане на кредит или за получаване на социални помощи от държавата.

Последният пример, при който неосигурен пациент все пак получи медицинска помощ, датира от миналата седмица. Шуменската болница обаче реши да съди длъжника, който отказва да плати неотложната интервенция и лечението му на стойност около 3500 лв. От заведението се оплакаха, че само за месец са били завлечени от неосигурени лица с близо 30 хил. лв.