Парите за евтино лечение в санаториуми за работещи свършват. Заради изчерпването на предвидените 15,362 млн. лв. в бюджета за 2012 г. след 9 октомври Националният осигурителен институт (НОИ) няма да издава удостоверения за профилактика и рехабилитация. Хваналите последния влак за 10-дневно лечение ще трябва да насрочат началото му не по-късно от 23 октомври.

До момента от програмата са се възползвали 32 569 души. Най-често те са страдали от заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система. Очаква се до приключването  още 6900 осигурени да получат субсидия за профилактика и рехабилитация, съобщиха от НОИ.

До изчерпването на средствата от програмата могат да се възползват всички с платени осигуровки през последните 6 месеца преди лечението. Кандидатите трябва да са получили медицинско направление за необходимостта от лечение поне 30 дни преди да постъпят в санаториум. За записване трябват още лична карта, удостоверение за платени осигуровки, както и изследвания и епикризи, доказващи заболяването и развитието му.

Всички документи трябва да се представят в съответното териториално поделение на НОИ 10 работни дни преди постъпването в избрания санаториум.

Средният разход за лечението на един човек е 387 лв. С парите НОИ плаща за 10 нощувки с по 4 процедури на ден и по 5 лв. за храна. Почиващите доплащат до пълен пансион в зависимост от цените в различните хотели. Обикновено това струва на човек още между 150 и 200 лева.В балнеолечебниците има и свободен прием, който струва поне петорно по-скъпо.

Желаещите да участват в програмата могат да избират между 47 лечебници. Всички са в райони, известни с лековитите си минерални извори като Вършец, Велинград, Хисаря, Сандански, Поморие, Банкя. Субсидирана почивка могат да получат и хора с увреждания от трудова злополука или професионална болест.