Тази година по-голямата част от работодателите решиха да пуснат служителите си в дълга празнична почивка. Хиляди няма да се върнат на работните си места между Коледа и Нова година. В кои сфери така нареченото "сливане на празници" е удачно и къде в момента се работи на пълни обороти, разказва Мария Ванкова.

Маркетинг специалисти, проектанти, пиари завършват годината с пищно тържество, танци и награди… Служителите ще се върнат на работните си места чак на 10 януари 2011 г. Това са хората, благодарение на които в столицата се организират различни изложения. Работодателят им казва, че когато се разпределят правилно силите и средствата "сливането на празници" не е мисия невъзможна.

"Сливане на празниците ние правим защото си отработихме тези дни, те не са подарък за нашите служители", обясни работодателят Иван Иванов.

В по-дълга почивка обикновено излизат работещите в сектори, където по време на празници няма много поръчки. В преработващата промишленост, например, работодателите са по-щедри от към празнични почивки. Ако предположим, че всички в този бранш са "слели празниците", то около 500 000 души се забавляват някъде в момента.

За разлика от тях, в сферата на услугите кипи усилен труд. На пълна пара се работи в ресторанти, барове, кина, спа центрове... с една дума навсякъде, където хората могат да се забавляват. Станислав Цветанов е диджей и работи най-много по празници.

"Аз също се веселя, независимо че работя. За мен също е купон голям", признава той.

По неофициални данни на работа по празници и делници са около 20% от заетите у нас.

"Няма една рецепта. Абсолютно нормално е според типа бизнес да се почива по различно време и различен начин. Това е най-добрият възможен вариант, така че пазарът на труда да остане гъвкав", обяснява икономистът Лъчезар Богданов.

Според специалистите, информацията в кой бранш кога се почива често се оказва определяща за избора на професия.