Правителството и синдикатите са постигнали съгласие за увеличаване на осигурителната вноска от 1 януари 2011 г. с 3 процентни пункта - 2% за фонд "Пенсии" и 1% за фонд "Безработица".

Ще бъде криминализирано укриването на вноски.

Очакването от тези мерки е да влязат допълнително 700 милиона лв в ДОО.

Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща с премиера и синдикатите.

Промените в условията за пенсиониране ще се разсрочат дълго във времето, стажът ще се вдига по-плавно от предвиденото.

Законопроектът за промени в Кодекса за социално сигуряване (КСО) ще се изтегли от Народното събрание и ще бъде обсъден отново от Националния съвет за тристранно сътрудничество. До 19 октомври ще бъде внесен в Министерския съвет и оттам в парламента, за да бъде приет до края на годината, каза министър Младенов.

Има консенсус по стабилизиране на приходите на ДОО до 2015 г. чрез увеличаване на осигурителната вноска , криминализиране на укриването на вноски и ежегодното повишаване на минималните осигурителни доходи.

За 2011 г. увеличението е 5,6%, от което се очакват 110 млн. лв повече приходи в общественото осигуряване, допълни Младенов. Очакването от мерките е догодина да влязат допълнително 700 милиона лева в ДОО.

Втората цел на пенсионната реформа, по която има консенсус, е подобряване адекватността на пенсиите и овладяване на демографските предизвикателства чрез повишаване на приноса на всяка година осигурителен стаж във формулата за определяне размера на пенсиите от 2016 г.

Предвижда се също повишаване на коефициента на заместване до 2025 г. до достигане на 65% от личния осигурителен доход.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че протестният митинг на синдиката на 7 октомври остава.

Нямаме подписан протокол за съгласие, а само договорени точки, вярваме на премиера, но искаме да чуем и другите две мерки,

по които още нямаме съгласие, допълни Димитров.

По думите му все още не е ясно как ще бъде прието искането за удължаване на преходния период за ранно пенсиониране на категорийните работници до 2014 г., както и въпросът за това как ще се решат условията за пенсиониране в общата категория труд.

Димитров съобщи, че двете точки са отложени заради изразени притеснения на финансовия министър, свързани с евентуален ръст на дефицита.

Димитров каза, че протестът на КНСБ на 7 октомври може да се окаже завършващ с овации, ако стъпките бъдат завършени докрай. Може и министърът на труда да получи овации и да оглави нашия митинг, допълни Димитров.

Социалният министър заяви, че ще отиде на митинга и ще говори за правата и задълженията на работниците. За мен ще бъде удоволствие, допълни Тотю Младенов.

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева каза, че средствата от вноските за здраве не са използвани за пенсии, защото това не е възможно по законови причини.

Според Митрева

3-процентното увеличаване на осигурителната вноска допълнително ще натовари работодателите с около 360 млн.лв във фонд "Заплата",

който е около 14 млрд. лв.

Това не е сериозно натоварване, вноската за фонд "Пенсии" е една от най-ниските от всички страни от ЕС и това е първата стъпка за стабилизиране на фондовете за обществено осигуряване, допълни Митрева.

За работещите увеличението на вноската ще се равнява на 1,2% ръст на личната вноска до 8,3 на сто.

Това не е сериозно натоварване, това е инвестиция в бъдещето за по-високи пенсии, каза Митрева.

По-рано днес повишаването на осигуровките за пенсия бе обявено от министър-председателя Бойко Борисов пред Националния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС).

ГЕРБ намали пенсионната вноска с 2 процентни пункта от началото на 2010 г. Дотогава тя беше 18% от осигурителния доход.

От 1 януари 2010 г. пенсионната вноска за най-масовата трета категория за хората, родени преди 1 януари 1960 г. беше 16%. За работещите трета категория труд, родени след 31 декември 1959 г. вноската беше 11%.

Здравната вноска остава 8%, съобщи днес премиерът и добави, че от днес нататък парите за здраве ще отиват за здраве.

Борисов заяви, че огромният дефицит в пенсионната система се дължи на изключителния популизъм на предишното правителство и използването на парите за здраве за подпиране на фискалния резерв.

Същевременно Борисов подчерта, че

резервът на здравната каса в БНБ е гарантиран и от него не е похарчена нито стотинка.

"Няма да допусна да се шикалкави за парите за здраве, ще говорим истината. Аз не желая повече да бъда съучастник на нещо, което съм заварил", заяви той.

Борисов обаче обясни, че няма как бюджетът на НЗОК да не е част от консолидирания бюджет на държавата, както настояват лекарите.

По думите му от догодина всички пари, които се съберат от здравни вноски и това, което държавата плаща като вноски, ще остават за разплащане в системата.

Това означава, че 500 млн. лв., които миналата година бяха заделени в резерва, няма да отидат там. Другото, което Борисов обеща, е

управлението на здравната каса да стане публично.

Той ще изтегли зам.- министъра на финансите Владислав Горанов от надзорния съвет на НЗОК. Премиерът не прие предложението на лекарите шефът на касата да се избира от надзорния съвет.

Ще има и прогнозириуеми бюджети на болниците, които ще са на базата на харченото през тази година, за да се гарантира, че няма да има злоупотреби.

Цветан Райчинов, предедател на Лекарския съюз, декларира пред колегите си, че разходите догодина няма да са по-ниски от приходите.

За първи път догодина целият резерв на НЗОК ще бъде използван за здравеопазване,

заяви той. Това означава, че догодина в разходната част на здравната каса ще има 2,6 млрд. лв., а не 554 млн. лв., които да отиват във фискалния резерв, каза Райчинов.

Той съобщи, че вместо поисканите 205 млн. лева до 30 януари болниците ще получат 190 млн. лв., които ще бъдат изплатени на три транша и според него това ще удовлетвори гилдията.

Работодателите възразиха остро срещу увеличаването на вноската

за държавно обществено осигуряване. Такова увеличение би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години, смятат те.

То ще забави излизането на страната от кризата, се казва в декларация на организациите на българските работодатели, разпространена днес.

Това предложение се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на НЗОК, се казва още в съобщението.

"Това е безумие", заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

С обща декларация излязоха Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Българският съюз на частните предприемачи "Възраждане", Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - Гласът на българския бизнес и Съюз за стопанска инициатива.