Болниците ще връщат пациенти, ако нямат здравна осигуровка, но имат пари да си я плащат. Лекарите ще бъдат освободени от отговорността и задължението да лекуват такива пациенти.

Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева по време на посещението си във Варна вчера и допълни, че ще бъдат хоспитализирани само ако си платят лечението.

Социално слабите, които действително нямат възможност да се осигуряват здравно, ще бъдат лекувани, като за тях ще се разплаща впоследствие държавата, която и сега поема лечението им.

Такива

МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА РАЗХИЩАВАНЕТО НА ПАРИ

от Националната здравноосигурителна каса за хора, които имат възможност, но не желаят да си плащат, разработват експерти от Министерството на здравеопазването в момента. 

След като идеята стане факт, болниците няма да имат притеснения да отказват диагностика на болни, които не са осигурени.

По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения, които харчат с хиляди за терапия, които след това НЗОК не може да им плати, тъй като пациентите не са имали здравни осигуровки, обясни министър Андреева. Тя бе вчера в университетската болница „Света Марина” във Варна, където преряза лентата на нова ангиографска лаборатория и откри Център за редки болести.

В края на март догодина ще бъде готова методиката за Националната здравна карта, която ще бъде задължителна, допълни тя.

В нея за всеки регион ще бъде разписан броят на населението, средната възраст, хроничните заболявания, опасните производства, изискващи съответната профилактика, както и броят на лекарите и болниците.

Според документа ще се прецени къде да бъдат увеличавани леглата за хоспитализация, да бъдат назначени повече лекари от определена специалност и да стартират профилактични програми за типични за това място хронични заболявания. Картата съвсем не означава, че лечебни заведения ще бъдат закривани.

Нито че ще бъдат орязвани легла там, където има нужда от тях, особено в труднодостъпните райони. Така министър Андреева отговори индиректно на обвинението на д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, който по-рано вчера заяви, че според бъдещата здравна карта

НА 57 БОЛНИЦИ ДОГОВОРИТЕ С НЗОК СА ГАРАНТИРАНИ

докато с останалите касата ще решава дали да подпише или не година за година.

От Българския лекарски съюз посочиха, че най-важното за картата е броят на обслужваното население. Според неговия председател д-р Цветан Райчинов за изработването на картата са необходими не само броят и структурата на обслужваното население, честотата и вида на заболяванията и достъпността на лекарска помощ, но и кадрите в лечебните заведения и наличието на модерна медицинска техника.

272 частни и общински болници ще фалират, ако такива изисквания бъдат въведени, опита се да контрира д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита в здравеопазването.