Добавката за прослужено време ще отпадне не само от заплатите на държавните служители, но и от възнагражденията на всички българи. Това стана ясно от думите на вицепремиера Симеон Дянков на пресконференция във вторник.

На въпрос на“Труд” как ще реагира на искането на работодателите т. нар. клас да отпадне и в частния сектор, щом се премахва за чиновниците, Дянков отсече: “За мен е добра идея. Не знам коя наредба трябва да се промени, но за мен също е смислена идея.”

Вицепремиерът, който представи пред журналистите концепцията си за реформа в администрацията, потвърди, че добавката за прослужено време на чиновниците ще бъде премахната. Досегашните бонуси ще бъдат прибавени еднократно към заплатите на всеки един служител и повече няма да се пипат.

В момента държавните служители получават по един процент върху основната си заплата за всяка прослужена година. Така чиновник с 800 лв. заплата и 20 г. стаж (получава бонус от 160 лв.) ще взема вече 960 лв. основно възнаграждение. Негов колега със същата заплата, но с 5 години стаж (40 лева бонус), ще се разписва срещу 840 лв.

На въпрос справедливо ли е хора с еднакви способности и задължения да получават различни заплати, Дянков заяви, че се надява след няколко години, когато проработи лансираната сега нова бонусна система, тези надници да се коригират и по-висока заплата да получават по-трудолюбивите и по-добрите, а не тези с по-дълъг стаж.

Преди ден най-големите бизнес организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската стопанска камара (БСК), поискаха класът за прослужено време да отпадне и за частния бизнес.

“Това е отживелица. В съвременната пазарна икономика няма място за такава практика”, коментира изп. директор на КРИБ Евгений Иванов.

“Това е белег от сталинизма”, каза и изп. председател на БСК Божидар Данев.

Добавката за прослужено време е регламентирана от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. От 2008 г. насам той не се трупа автоматично за всеки работник, а се калкулира само според годините, отработени при настоящия работодател, заедно с предходния стаж, но само за сходна дейност и професия. Ако сега сте учител, но преди сте работили на бензиностанция, предишният ви труд не се зачита при бонуса. Минималният размер на добавката според наредбата се определя от правителството след консултации с представителни организации на работниците и работодателите.

Съгласно постановление на кабинета “Станишев” от 2007 г. в момента всички работещи получават допълнително възнаграждение от минимум 0,6%.