Проблемът с неизползваните отпуски през 2010 г. се закучи. Червените депутати се заканиха, че ще дадат на Конституционния съд новите промени в Кодекса на труда, предложени от ГЕРБ. Това стана на бурно заседание на социалната комисия в парламента.

Конституционният съд вече отмени част от текстовете в кодекса. Депутатите се изпокараха дали да се въведе двегодишен давностен срок за невзетите почивни дни от 2010 г. БСП и ДПС настояват те да се ползват като тези от 2008 и 2009 г., тоест безсрочно.

"Така няма да има объркване и делене на стари и нови отпуски", каза шефът на социалната комисия Драгомир Стойнев от БСП. ДПС го подкрепи.

ГЕРБ обаче гласува почивката за 2010 г. да се ползва до края на 2012 г. Управляващите отхвърлиха и предложението на червената депутатка Емилия Масларова графиците за ползването на отпуските през годината да не са задължителни и да не фигурират в закона, а в наредба. Социалният министър Тотю Младенов не се съгласи.

"Графикът ще е задължителен, но той ще може да се променя и това ще бъде записано в наредбата за отпуските, обясни Младенов.