Таванът на дохода, върху който се дължат здравни вноски, да скочи на 5000 лв., предложи Владимир Томов, председател на Конфедерация "Защита на здравето", на среща със здравния министър Десислава Атанасова.

Според Томов така по-заможните ще плащат повече и приходите от вноски ще се увеличат. В момента максималният осигурителен доход е 2000 лв.

Пациентските организации и здравният министър обсъдиха как да се увеличат приходите от здравни вноски. Наскоро самата Атанасова предложи друг подход - хората без осигуровки да нямат възможност да подновяват личните си карти и така да им се отреже достъпът до социални помощи.

Представителите на пациентите са предложили и да се проведат информационни кампании, от които гражданите да научат защо трябва да плащат здравните си осигуровки и какво получават насреща. Според тях е нужна и повече прозрачност при харченето на публичните средства и парите от вноски. Затова Десислава Атанасова обеща, че информацията за разходите на здравната каса ще се качва на сайта на НЗОК.

Не е ясно и какво ще стане с обещаното от Атанасова отпадане на таксата за избор на екип в болниците. Преди да стане министър, тя обяви това за една от първите си задачи.

"Пациентските организации подкрепят моята идея за отпадането на таксата за придружител, както и за избора на екип. Но коментирахме, че трябва да намерим удачен вариант, в който все пак пациентът да има право да избира своя лекуващ лекар, както и за достатъчно и достойно заплащане за труда на тези лекари, които денонощно биха се отзовали на пациентите", заяви вчера Атанасова.

Засега в МЗ няма да бъде назначаван заместник-министър, който да отговаря за лекарствената политика. Атанасова обяви, че в следващите 1-2 месеца ще движи всичко, свързано с лекарствата, и поема цялата отговорност за това. Доскорошният зам.-министър Гергана Павлова беше уволнена от премиера Бойко Борисов в началото на скандала с твърде високите цени на лекарствата, които плаща здравната каса.