"Бюджет на застоя" и "бюджет на зрителната измама". Така от опозицията определиха вчера одобрения на първо четене от депутатите от управляващата коалиция законопроект на бюджета на страната за 2018 г. Той мина със 129 гласа "за".

В същото време, макар да защити сметките на ведомството си, финансовият министър Владислав Горанов призна, че управляващите са закъснели с ключови реформи, а растежът на икономиката може скоро да спре.

През 2020 г. безработицата в България ще падне до нива, близки до 5%, което изчерпва потенциала на българската икономика и спира възможността за по-голям растеж, заяви финансовият министър.

Той за втори път отправя предупреждение, че икономиката ни върви към прегряване, тъй като икономическият растеж се дължи основно на вътрешното потребление и вноса, при повишаваща се инфлация.

"На практика в България няма безработица, а свободни работни места, за които не могат да бъдат намерени служители", заяви Горанов. Затова приоритет на бюджета за 2018 г. били по-големите инвестиции в човешки ресурси, като фокусът е върху образованието, сигурността, социалната политика и здравеопазването.

"Трябваше по-рано да направим инвестиции в средното образование, закъсняхме и затова си плащаме сега", призна финансист №1.

Догодина бюджетът ще разпредели близо 40 млрд. лв. през приходната част, която нараства с 2.3 млрд. лв. спрямо тази година. Очакваният брутен вътрешен продукт е 106 млрд. лв., което означава икономически растеж от близо 4%, колкото се прогнозира и за 2017 г. Заложеният бюджетен дефицит за 2018 г. е 1% от БВП.

От данъчните ставки единствено ще се вдигне акцизът за тютюневите изделия до достигане на минималните нива за ЕС. С 1-процентен пункт обаче ще се увеличи осигуровката за пенсия. Минималната заплата се повишава от 460 на 510 лв., а осигурителните прагове ще се увеличат с 3.9%.

"Не виждаме никакви мерки, за да няма прегряване на икономиката в следващите години", посочи депутатът от ДПС Йордан Цонев. Икономиката ни има нужда от външни инвестиции. Капиталовите разходи в бюджета по-скоро са буфер и едва ли ще се реализират, както се случи през тази година, смята Цонев.

"Основен риск за икономическия растеж е очакваното покачване на лихвите, което ще затрудни кредитирането и управляващите нямат анализ как да се реагира на това", заяви още той. В същото време административната тежест и прекаленият контрол върху фирмите продължавали да са основна пречка пред инвестициите.

Според опозицията в образованието и здравеопазването се наливат пари, без да се извършва реална реформа.

"Вдигат се заплатите на учителите, но на практика моделът "парите следват ученика" не е променен, а само смекчен. В резултат на това училищата ще получат между 2 и 5% повече средства за подобряване на качеството на обучение, а в провинцията повечето дори няма да получат и толкова", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. От ДПС пък припомниха, че без премахване на монопола на здравната каса проблемите в здравеопазването ще продължат да се мултиплицират. 

Увеличението на заплатите на военни и полицаи с близо 60 млн. лв. не решава и проблемите в сектор "Сигурност", където има над 6000 незаети щатове, посочи още Нинова.

Според БСП увеличените средства за социално подпомагане догодина са недостатъчни, защото по-голямата част от помощите и обезщетенията остават замразени на фона на повишените цени на тока, природния газ, парното, водата и основни храни.