Правителството даде вчера картбланш на парламента да гласува още от 1 юли увеличение на обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г. вместо от 1 октомври.

От средата на годината то трябва да стане 310 лв. от 240 лв. и за това ще са нужни около 17 млн. лв. повече. НОИ изплаща обезщетението на около 41 000 майки.

Часове по-късно правната комисия в парламента прие поправката на второ четене на Закона за бюджета на общественото осигуряване.Бившите управляващи от ГЕРБ пък побързаха да се похвалят, че те са предложили обезщетението да се увеличи от 1 юли, а не от 1 октомври, както искаха от БСП, което щеше да излезе на бюджета около 8.6 млн. лв.

От ГЕРБ дори поздравиха сегашните управляващи, че изпълняват тяхната социална програма, макар че лично отхвърлиха в края на 2012 г. няколко предложения на БСП, ДПС, "Синята коалиция" и "Атака" обезщетението да стане 310 лв. през т.г.На практика обаче, за да вземат майките три месеца повече по-високо обезщетение, от кабинета "Орешарски" отстъпиха от плановете си за повече бедни с енергийни помощи и от размера на помощта за първолаци.

Средно с 15 лв. ще се увеличи минималният доход за достъп до енергийно подпомагане, което ще даде шанс на още около 20 000 бедни да получат помощ, при планирани 250 000. За целта ще трябват около 5 млн. лв. повече над планираните 73.4 млн. лв.

Първоначалният вариант беше доходът да се увеличи с 20 лв., което щеше да разшири броя на подпомогнатите с над 36 000, а разходите да се увеличат с 11 млн. лв. Размерът на помощта обаче остава непроменен - 65.72 лв. на месец, или 328.60 лв. за целия сезон, въпреки настояванията на синдикатите тя да стигне 467 лв. за сезона. Така оттук са спестени 6 млн. лв.

Около 45 000 първолаци, или 62% от всички, ще получат еднократна помощ от 250 лв. вместо 150 лв., както реши служебното правителство само преди седмица. Право на помощ за покриване на неотложни нужди за започване на първи клас имат малчуганите, чиито семейства живеят с доход под 350 лв. на човек, децата с увреждания, останалите с един родител и настанените при близки, роднини и приемни семейства.

Допълнителните разходи за тях ще бъдат 4.9 млн. лв. Първо обаче предложението беше помощта, която не е увеличавана от 2008 г., да стане 300 лв., за което щяха да трябват още 2.25 млн. лв. повече. Вчера социалният министър Хасан Адемов призна, че не е имало пари за по-високата еднократна помощ.

СМЕТКИ 

Допълнителният социален пакет на правителството ще бъде почти 27 млн. лв. Социалният министър Хасан Адемов увери, че те ще бъдат осигурени изцяло чрез преструктуриране на средства в социалното министерство и в НОИ. 

Не е ясно как ще стане това, тъй като за първото тримесечие НОИ наистина отчете 8.7 млн. лв. спестени от разходите, но над 22 млн. лв. недостиг в приходите.Самият Адемов пък обяви в парламента, че към края на април общественото осигуряване е на дефицит с около 100 млн. лв.