Правителството ще вдига догодина пенсиите по специална формула, близка до известното Швейцарско правило, съобщи пред журналисти днес Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите.

Пенсиите ще се увеличават с индекс, включващ половината от инфлацията за предходната година и половината от ръста на производителността на труда, каза Дянков.

Запитан от коя дата ще се повишават пенсиите - от първи януари или от средата на годината, Дянков отговори, че това ще бъде записано в Закона за бюджета.

Кабинетът одобри и промените в закона за Сребърния фонд. Пари от резервния фонд за пенсии ще се плащат след 2028-ма година. Тази година само 30 процента от акцизите ще се инвестират в държавни ценни книжа.

След три години отказ да се прилага каквото и да е правило за индексация или увеличаване на пенсиите, от следващата се обещава компенсаторен механизъм, поясни Дянков. Това е видоизменено швейцарско правило:

"Предишното швейцарско правило имаше главно тежест върху конкурентоспособността и по-малко при производителността, с други думи по-малко върху инфлацията. Сега двете са уравновесени."

Той коментира и решението на кабинета от миналата седмица, с което се даде мандат на Министерството на финансите да започне процедура за разглеждане на възможностите за купуване на еврооблигации.

"Процедурата е проста. Изпращат се писма - покани към банки, участвали в пазара на еврооблигации в последните три години. Изпратени са писма към 11 банки, като общо 17 банки са участвали в пазара на еврооблигации в цяла Европа в последните 3 години, но шест от тях първоначално бяха изключени, защото не са имали интерес към българския пазар. 11 са първоначалните кандидати за банка, която ще води еврооблигацията.

Банките трябва да ни пратят техните ценови предложения, на базата на тези първоначални предложения ще изберем 3-4 банки, които ще участват във втори тур, който ще е с продължителност около една седмица. Стремим се да постигнем възможно най-изгодната цена за България. Може би до две седмици вече ще сме избрали 1-2 банки, които да водят еврооблигацията" , заяви Дянков.

Страната ни иска еврооблигации от 5 или 7 години.