Работодателите ще могат да наемат стажанти само ако им предложат договор за стажуване с минимален срок от 3 месеца и заплата в размер поне минималното възнаграждение, установено за страната.

Това предвижда промяна в Кодекса на труда, регламентираща въвеждането на специалния вид трудов договор за стажанти.

Предстои внасянето й за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи за Дарик Стефка Лиманска, началник на отдел в социалното министерство.

Поправката ще уреди отношенията между работодатели и младежи до 29 години, които се обучават в средно или висше училище, или са завършили, но нямат стаж по специалността.

Трудовият договор за стажуване ще има продължителност от 3 до 12 месеца. Чрез него работодателят ще поема ангажимент да осигури наставник на стажанта, който да ръководи неговото обучение и да се грижи за придобиването на нужните практически умения. Заплащането също ще бъде гарантирано, обясни Лиманска.

Основна цел на новия вид договор е да даде възможност на младите хора да натрупат първия си професионален стаж, който ще се зачита за трудов и осигурителен, обясни още Стефка Лиманска.

С приемането на поправката в Кодекса на труда инспекцията по труда ще контролира прилагането й от работодателите.