НАП и всички дирекции за социално подпомагане започват кръстосани проверки за доходите на по-заможни родители, които получават детски добавки.

Вече сме изпратили писмо до НАП и в края на седмицата очакваме засичаща информация, съобщиха вчера от Агенцията за социално подпомагане.

Очаква се двете ведомства да поставят под контрол близо 30 000 семейства, в които професиите на партньорите предполагат по-високо заплащане от декларираното. Става дума за адвокати, доктори, ветеринари, одитори, таксиметрови шофьори, зъболекари и т.н., които получават детски добавки, въпреки високите си доходи, обясни министърът на труда Тотю Младенов.

Тези добавки се полагат на семейства, чийто доход на човек е под 350 лв. месечно (1050 лв. за двама съпрузи с едно дете). Ясно е, че месечният доход на един стоматолог или адвокат, дори жена му да е безработна, е далеч по-висок от определения праг за бедни, коментираха социални работници. В декларациите си пред тях обаче заможните родители посочвали много по-нисък доход и се класирали за помощи - 35 лв. на дете. Така се източвали средства от бюджета, определен за този вид добавки. Сега в него са заделени около 30 млн. лв. (половината от всички пари за социални помощи) за над 860 000 малчугани.

Ведомството на Младенов обмисля подобни проверки и за бедни, които имат право и на друг вид семейни, месечни, енергийни и т.н. помощи.

Подготвят се или вече са приети и ограничителни мерки за отпускането им. Например на детски ще имат право само родители, които са направили задължителните имунизации на децата си. Трайно безработни ще получават подкрепа от държавата, ако месечно положат 14 дни общественополезен труд и т.н.