Майките, които се върнат на работа, преди детето им да е навършило една година, ще получават към заплатата си и половината от обезщетението си за бременност и раждане от НОИ. Такава промяна в Кодекса за социално осигуряване ще предложи министерството на труда. 

Мярката трябва да започне да действа от януари с новия бюджет на държавното обществено осигуряване. Целта й е да насърчи работещите майки да се върнат на работа и да им помогне да съвместяват личния и професионалния живот, коментира министърът на труда Зорница Русинова. 

В момента, ако жена се върне на работа, преди детето й да навърши годинка, НОИ спира обезщетението, което е в размер на 90% от заплатата. Но ако жената се върне на работа във втората година - когато детето е между една и две години, получава половината от нископлатеното майчинство, полагащо се за този период, тоест взема по 170 лв. месечно. 

"Ако една жена получава 800 лв. месечно обезщетение и се върне на работа, тя би получавала допълнително 400 лв. към заплатата си, докато детето стане на 12 месеца", даде пример министърът. Става дума за периода след 135-те дни след раждането, защото обезщетението дотогава се отпуска с болничен, тоест мярката ще важи след третия месец на детето. 

Според последните данни на НОИ към март т.г. близо 171 хил. жени получават обезщетение за бременност и раждане. Средната сума за страната е 484 лв., а за София то е 652 лв. Няма данни колко жени са се върнали на работа още в първата година от майчинството си, нито разчети колко евентуално би спестило общественото осигуряване от това, че за част от майките ще плаща само 50% от обезщетението.

И друга мярка има за цел да насърчи майките да се върнат на работа. Общини, областни управи и държавни институции ще могат да кандидатстват с проекти за финансиране на детски кътове и занимални, които ще са само за децата на работещите в тях родители. Според изискванията кътовете ще са за деца между 3 и 6 г. и от 7 до 11 г. Проектите могат да са за между 20 хил. и 70 хил. лв., но институциите, които предложат по-голямо съфинансиране, ще са с предимство. 

Общините трябва да платят поне 10% от проекта. За тази мярка ще се дадат 2 млн. лв. от националния план за заетост за тази година. Кандидатстването ще е само един месец, за да се усвоят парите по плана до края на годината. Агенцията по заетостта ще субсидира и наемането на персонала за една година. 

Публикуваните изисквания за помещенията на сайта на проекта "Красива България" са минимални - препоръчително е бъдещите занимални да са със самостоятелен вход, да са в "непосредствена близост" до водопроводна връзка, да се обособи самостоятелен санитарен възел, включващ "преддверие с мивка и 1 бр. WC клетка". Не е ясно обаче каква грижа ще се полага за децата там и за по колко часа дневно. Здравните и образователните изисквания например за детските градини са високи - за квалификация на персонала, за храната и помещенията за спане.

Догодина

Другата промяна за догодина е свързана с плащането на разходите за квартира, детска градина и интернет на безработните, които си намерят работа в друго населено място на над 50 км. Вчера Русинова посочи, че министерството ще плаща до 200 лв. месечно до една година. Малко над 274 000 безработни са регистрирани в бюрата по труда, като от тях 40% са продължително без работа, тоест над една година. 

С тази мярка министърът се надява да ги насърчи да си търсят другаде работа. Имало предварителен интерес от около 1000 души, посочи Русинова. Условието е мястото да не е сезонно, а да става дума за постоянна заетост. В момента АЗ плаща транспортните разходи на хора, които работят на до 50 км от дома си. Парите за годината са едва 30 хил. лв., а министърът посочи, че над 1000 души са се възползвали от нея.