Шивачите пак са най-дефицитните кадри в България. Майстори на иглата се търсят от Силистра до Петрич и от Видин до Ямбол.

В почти всеки град местните фирми са обявили от 3-4 до няколко десетки свободни места за опитни професионалисти. Това показват данните на Агенцията по заетостта от трудовите борси за безработни, проведени в страната от началото на годината досега.

Основната причина за отлива на млади хора от тази професия е ниското заплащане за иначе нелекия труд.

“Възнагражденията варират обикновено между 350 и 450 лв. Най-сръчните успяват да си докарат до 500-600 лв. чиста заплата, но това са изключения”, коментира пред “Труд” Стефко Колев, председател на браншовия съюз на трикотажната промишленост и шеф на фирма “Руен”.

Ниското заплащане, което е доста под средното за страната, прави професията непривлекателна.

“В момента 95% от работниците в отрасъла са жени, голяма част от които до няколко години ще се пенсионират. На тяхно място обаче не идват млади. Момичетата, които завършват професионални гимназии, предпочитат да станат сервитьорки, за да печелят повече, а не да стоят по 8 часа на ден над машината”, коментира Колев.

Според него шивашките предприятия вече са излезли от кризата, имат доста поръчки от Западна Европа и затова търсят персонал. Фирмите обаче не са в състояние да увеличат заплатите, защото над 90% от тях шият на ишлеме и продукцията им е с ниска добавена стойност. В същото време малкото компании, които се опитват да разработват собствени марки, се оплакват от високите разходи и свитото потребление.

Сред най-търсените кадри у нас са още барманите, сервитьорите и готвачите, при това не само за летния сезон. Свободни работни места има и за шлосери, стругари, заварчици.

Машинни оператори, електротехници, мебелисти и инженери също са сред дефицитните кадри.

Като цяло обаче предложенията за висококвалифицирани специалисти са по-малко, тъй като работодателите, участващи на трудовите борси, се съобразяват с факта, че образованието на повечето от безработните не е високо.

От началото на 2012 г. Агенцията по заетостта е организирала 58 борси, от които половината са били за младежи до 29 години. Работодателите са обявили 6080 свободни места. До края на август тази година 4513 от явилите се кандидати за тях са започнали работа. Но дори в общини с почти два пъти по-висока безработица от средната за страната като Видин и Търговище няма голям наплив на борсите и броят на кандидатите е почти колкото свободните места. Според експертите основната причина за това са ниските заплати или отдалечеността на местоработата.

До края на годината Агенцията по заетостта ще организира още 14 борси. Първата е на 11 октомври в Добрич, а на 15 октомври в бюрото по труда в Разлог ще бъдат подбирани кадри за зимния туристически сезон.