Пенсионерите може да получат еднократни добавки тази година, но цялостно увеличение на пенсиите ще има през 2013 година, заяви в интервю за Дарик заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му по предварителни данни бюджетът през юни ще бъде с около 40 милиона лева излишък на касова основа и минимален месечен дефицит.

Държавата и общините продължават да намаляват задълженията си към бизнеса, въпреки „престъпното" поведение на някои от кметовете, допълни още Горанов.

Малко над 326 милиона лева дължат държавата и общините на бизнеса към края на май, отчете Владислав Горанов:

"За съжаление особено след местните избори се натъкнахме на многобройни свидетелства за неразумно, аз твърдя престъпно, но не съм аз който може да го каже и установи поведение на много кметове, които са управлявали по кощунствен начин бюджетите на общините и са натрупали огромни задължения".

Горанов беше категоричен, че минималният излишък, който се очаква да отчетем през юни, не се дължи на просрочията към бизнеса.

На въпрос дали очакваният излишък ще позволи увеличение на пенсиите още тази година, Горанов отговори, че нищо не е изключено, но според него по-доброто решение би било, от една страна, или да се намали дефицита, или ако се вземе решение, да се предоставят допълнителни доходи на пенсионерите под формата на еднократни плащания.