Ще има увеличение на учителските заплати. Уверението даде новият образователен министър акад. Стефан Воденичаров.

"Във вторник свиквам съвета, който се занимава с тези проблеми", заяви пред БНР Воденичаров без да издаде какво може да бъде очакваното увеличение.

Министърът очерта приоритетите си за месеците до края на мандата. Това са реализацията на ОП „Наука и образование", правилните решения за Фонд "Научни изследвания", възстановяване на средното техническо образование и Закон за иновациите и Институт по научни изследвания на педагогиката, който да промени малко методиките за работа с деца.

Воденичаров коментира, че хората в Изпълнителния съвет на Фонда за научни изследвания не могат да бъдат административно отстранени, а трябва да подадат оставки.

"Проф. Гюров е подал оставка само като председател, останал е член на Изпълнителния съвет. Христо Петров вече не е управител, само юрисконсулт. Той трябва да направи отчет за фонда преди да напусне", поясни мининистърът.

Днес той ще се срещне с ректорите на всички университети, с председателя на Националната агенция за оценяване и акредитация и с представители на Българската академия на науките, като една от темите ще бъде именно състоянието на Фонд „Научни изследвания”.

"Очакванията на хората от фонда бяха много големи. Ще се опитаме да възстановим надеждите", заяви той.

Воденичаров, който продължава да е председател на Българската академия на науките каза, че финансирането на там не бива да се бърка с финансирането на Фонда за научни изследвания.

Той обяви, че обсъждано ще бъде и бъдещето на Студентски град, който спорeд него не отговаря на името си.

По повод Закона за училищното образование, Воденичаров призна, че точките не се придвижват с много добро темпо. Той обаче получил уверение от експертите в министерството, че спорните въпроси от текста вече са преминали през гласуване в парламента.