За надомна работа също да се сключва трудов договор. Това реши парламентът, като прие на окончателно промените в Кодекса на труда. Това ще гарантира правото на работещите под тези форми да имат подписани договори с работодател, да бъдат осигурявани и прослуженото време да им се зачита за осигурителен стаж.

Вяра Петрова от ГЕРБ, която е член на социалната комисия, разясни пред журналисти подробности от измененията. Тя обясни, че промените се налагат, тъй като има хора, които работят в домашни условия и сами си определят работното време. „До момента това не им се зачиташе за трудов стаж и те бяха ощетени", допълни Петрова.

Парламентът прие измененията, според които всеки човек вкъщи може да работи със суровини и материали, предоставени от работодателя и всичко това се урежда в трудов договор с всички права и задължения, които имат съответно работниците и работодателите. Тоест работодателят е длъжен да начислява осигуровки, да се спазват безопасните условия на труд. Работникът съответно може вкъщи сам да прецени колко време и как да отделя, стига в рамките на сроковете, поставени от работодателя, да изпълнява поръчките, каза депутатката.

Петрова разясни, че става въпрос за хора, заети по-скоро в леката промишленост, които са с увреждания или не могат да се придвижат до работното място и затова работят вкъщи.

Промените са свързани с ратифицираната през 2009 г. Конвенция за надомния труд. Между 300 и 500 000 души у нас са заети с надомна работа. Повечето от тях обаче работят без трудов договор, посочиха при приемането на първо четене на измененията от КНСБ.