Премиерът Бойко Борисов незабавно да изтегли от парламента поправките в Кодекса за социално осигуряване с новия ред за пенсиониране. Това призова в декларация вчера КНСБ.

Законопроектът ограбва права на гражданите, не решава проблеми, а създава нови, категорични са от профсъюза.

Ако кодексът не бъде спрян, на 10 септември КНСБ ще вземе решение за стачки и протести, включително и пред парламента, каза Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдиката. Ще бъдат съгласувани и общи действия с "Подкрепа".

Никифоров напомни, че преди лятната ваканция шефката на парламента Цецка Цачева е обещала да се направят икономически разчети, които да докажат как новите регламенти ще помогнат на НОИ. Нашите експерти са категорични, че промените механично вдигат стажа и възрастта, което в условия на безработица значи, че много българи няма да стигнат до пенсия, каза той.

Заради нарастващото напрежение днес депутатите от социалната комисия в парламента ще изслушат министър Тотю Младенов.

Синдикатите приветстваха идеята за увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лв. догодина. Това не само ще гарантира 20 млн. лв. за НОИ, но и ще стимулира увеличение на минималните осигурителни прагове, каза Никифоров. Сега най-ниското възнаграждение получавали около 162 хил. души, от които - 37 хил. в бюджетната сфера.