Ако няма сериозно увеличение на минималната работна заплата от 1 януари 2022 година, КНСБ ще призове всички 500 000 души, които работят на минимално възнаграждение на протести. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров след работна среща в МС по мерките за доходите в кризата и по параметрите на бюджета.

Работодателите напуснаха срещата, заради неприемливо, според тях поведение на синдикатите. По думите на Пламен Димитров, тонът на разговора няма как да е друг, когато отсрещната страна използва аргументи, които са несъстоятелни, за да доказва тези, които са неверни.

Бизнесът се обиди на синдикатите при обсъждане на доходите

"Ние сме готови да водим всякакви преговори с проверени факти, надеждни източници и доказани емпирично твърдения. От 2020 година насам увеличението на минималната заплата не влияе негативно, а позитивно, това може да се докаже с ясни числа и данни, влияе позитивно върху заетостта на нискоквалифицираните работници", допълни той. Според него аргументът на председателя на АИКБ Васил Велев, че като вдигнем минималната заплата, ще уволним шивачките, е пълен нонсенс.

По думите на Димитров, Васил Велев отново е и ползвал аргумент производителността на труда, на което Димитров е отвърнал с пример как точно се измерва производителността на социалния работник в дома за възрастни хора с увреждания. Този работник получава 650 лева, не иска да работи вече така и отива в Германия за 1500-1600 евро, допълни Димитров. Според него от бизнеса не си дават сметка, че ако не се увеличи минималната заплата, ще останат без хора. Няма вече хора, които да работят за тези пари, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Поне 20 лева на ден да взимат безработните иска синдикат

Александър Загоров от КТ "Подкрепа" посочи, че няма как синдикатите да не са на диаметрално противоположни позиции с бизнеса, защото работодателите смятат, че и сегашната минимална работна заплата е висока, което е недопустимо твърдение.

istock
istock

От думите му стана ясно, че бюджетът няма много възможности, трябва да бъдат подкрепени най-уязвимите, като такава група са хората на минимално обезщетение за безработица.

Министерството на финансите не е подкрепило идеята да се намалява ставката на ДДС, станало е ясно, че няма да дойде и очакваното по плана за възстановяване, което прави ситуацията доста нестабилна. В условията на политическа нестабилност криза е недопустимо да има и напрежение между работодатели и синдикати, смята Загоров.

Той смята, че систематично във времето трябва да се повишават доходите от труд, в момента се наблюдава силно обезценяване на труда. За целта е нужно да има по-добър социален диалог и колективно трудово договаряне по места.

КНСБ настоява от 1 януари 2022 година минималната работна заплата да стане 764 лева, КТ "Подкрепа" иска да е поне 50 на сто от средната работна заплата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg