Увеличение на минималното обезщетение за безработица на 60% от минималната работна заплата – около  20 лв. дневно понастоящем или 22 лв. при увеличение на минималната работна заплата до 50% от средната за страната. Това е едно от предложенията на КТ „Подкрепа“ за увеличаване на доходите в България.

От синдиката предлагат още увеличение на МРЗ до минимум 50% от средната работна заплата за страната още от 2022 г. и включване на график за увеличение на минималната работна заплата в тригодишната средносрочна програма с цел постигане на средната МРЗ за Европейския съюз.

Административно увеличение на минималните осигурителни доходи за всички икономически дейности и професии минимум с ръста на минималната работна заплата през последните три години – 27%, искат още от КТ „Подкрепа“.

Според тях трябва да се вдигне и максималният осигурителен доход на 3750 лв. от 1 януари 2022 г. Увеличението на размера на максималната пенсия на 1500 лв. към момента противоречи на Кодекса за социално осигуряване, тъй като следва да е 40% от максималния осигурителен доход. Изготвяне на график за достигане на максималния осигурителен доход до 10 пъти минималната работна заплата в следващите 3 години, именно така по естествен ред ще отпадне и таванът на пенсиите, твърдят от синдиката.

Те предлагат да се обвържат предоставяните социални помощи за бизнеса (както във връзка със справянето с последиците от пандемията, така и във връзка с новите европейски помощи по линия на Плана за възстановяване и устойчивост) с изпълнение на няколко критерия от обществен интерес като:

- нивата на медианната заплата в предприятието да бъде равна минимум на медианната заплата в страната;

- наличие на КТД в предприятието, което получава социалната помощ.

istock
istock

Друга идея е да се разшири обхвата на получателите на целеви помощи за отопление, съобразно нуждите. Към момента тричленно семейство, което отговаря на всички критерии за достъп до такава подкрепа – двама възрастни и дете, има възможност да бъде подпомогнато, ако месечният му доход не надхвърля 454,50 лв. бруто. Настояваме да бъдат обхванати всички домакинства, при които доходът на член от домакинството е под линията на бедност.

Предлагат 120 лв. бонус за безработните с минимално обезщетение

За целите на пенсионната политика на страната, частните пенсионни дружества да публикуват ежемесечно размера на пенсионните добавки, които изплащат, по размер, възраст и пол на пенсионера, начин на изплащането – еднократно, разсрочено, пожизнено. Както и да ги предоставят на попечителските съвети, настояват от синдиката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg