Да бъдат ограничени възможностите за злоупотреби между частните пенсионни фондове и свързаните с тях фирми целят предложените промени в Кодекса за социално осигуряване. Промените са внесени като предложения между първо и второ четене на Кодекса, предава БНР.

Народните представители предлагат да отпадне изцяло таксата от 20 лв. при прехвърляне от един фонд в друг, таксата за управление да е 3,75 % от вноската, а не досегашните 5 %, а инвестиционната такса от 1 % да се намали на 0, 75 %. 

За по-голяма прозрачност се предвижда доходността на пенсионните фондове да бъде обявяване на всяко тримесечие, а не веднъж годишно, както е сега.

По думите на Корнелия Нинова, която е председател на комисията за фондовете, взетите решения са ориентирани към интересите на хората, за да им се гарантира по-голяма прозрачност и да имат повече средства в партидите си, за да получат и по-високи пенсии.

Сред предложенията на народните представители е родените между 1960 и 1970 г. да могат да избират къде да отива вноската им за втора пенсия, а за останалите това право да не важи.

Вчера стана ясно, че Комисията за финансов надзор е получила 2 млн. лв. за оценка на активите на пенсионните фондове и застрахователните дружества. Тази оценка трябва да бъде готова през август следващата година и е подобна на правените процедури за оценка на банковия сектор. 

Предвидените средства за фондовете и застрахователните дружества са с 300 хил.лв. по-високи от съдържащата се в обществената поръчка на БНБ сума за стрес тестовете в банковата система. Заложените изисквания са КФН да осъществи проверката с участие на независими външни лица.