Сребърният фонд ще започне да изплаща пенсии след 2028 г., съобщи лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща на Тристрания съвет.

Първоначалното предложение беше фондът да започне плащания след 2018 г. От КНСБ мотивираха новото предложение с вдигането на пенсионната възраст и  надеждите, че отсрочката с 10 години ще позволи да се натрупат повече средства.

Също така работодателите и синдикатите принципно одобриха предложението на фининсовия министър Симеон Дянков парите на Сребърния фонд да се инвестират в държавни ценни книжа или акции. Социалните партньори се съгласиха до 30 процента от активите на фонда да бъдат инвестирани тази година в ДЦК, като във всяка следваща година процентът да расте с по 10 до достигане на 70% от парите, какъвто бе първоначалният вариант.

Финансист №1 обеща парите от Сребърния фонд да не бъдат използвани за погасяване на външния дълг. 

Преди началото на заседанието на Тристрания съвет социалните партньори бяха скептични към промените в закона за Сребърния фонд. 

„Ние сме силно скептични, защото за времето, за което Дянков управлява, прави неща, за които аз лично мисля, че и в Буркина Фасо нямаше да оцелее финансов министър, но някак си тук всичко е възможно, ние сме една прекрасна държава", каза председателят на КТ Подкрепа Константин Тренчев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров пък коментира, че инвестициите в ДЦК трябва да бъдат лимитирани до процент, който да е разумен – например до 50%, с изричното условие тези пари да останат в българската икономика и с тях да не се плащат задължения на страната навън.

"Казваме "да" на известна либерализация, но под условие, че парите остават в нашата икономика", категоричен бе той.

Божидар Данев от Българската стопанска камара припомни, че основният мотив за промените по отношение на Сребърния фонд е ниската доходност и добави, че председател на управителния съвет е самият вице премиер Данков. Според него Дянков е виновен за тази ниска доходност.