Отпуските да не изгарят по давност. Тази сделка предложиха синдикатите на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера.

Офертата дойде в отговор на искане от бизнеса да се премахне задължението да се правят годишни графици за отпуските. Това е залегнало и в програмата на кабинета за облекчаване на административната тежест, като се предвижда графиците да отпаднат за фирми с до 10 души персонал.

Тристранката трябваше да обсъди предложенията на работодателите и профсъюзите за промени в Кодекса на труда. Оказа се обаче, че през последните месеци, през които съветът не е заседавал, социалните партньори са затрупали кабинета с над 400 идеи за законодателни промени. Вицепремиерът и председател на НСТС Зинаида Златанова предложи да се гледат само текстовете, по които има консенсус между бизнеса и синдикатите, а те бяха само четири.

Сред тях се оказа и предложението на работодателите фирмите с персонал под 10 души и годишен оборот под 3,9 млн. лв. да не пишат графици кога работниците им ще излизат в платен отпуск. “Дадохме принципно съгласие за отпуските. Ако бизнесът иска, нека да махнем графиците за всички предприятия, но само при условието, че отпадне 2-годишната давност за ползването им”, каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Сега по закон платеният годишен отпуск има 2-годишна давност, която започва да тече след края на годината, за която почивката се полага. Това означава, че имате право да ползват ваканцията си за 2014 г. до края на 2016-а. След това залежалите дни изгарят и нямате право на обезщетение, че не сте почивали.

Приемането на предложението на КНСБ означава да се върне старият ред за отпуските. Той водеше до практиката служителите да трупат дни, за да получат обезщетение от шефа си, когато напускат. Проблемът беше изключително голям в държавната администрация, където се оказа, че заради залежалите дни не могат да се направят необходимите съкращения, защото няма пари за компенсации. Затова беше въведена 2-годишната давност.

Вчера от изказванията на вицепремиера Златанова и на зам. социалния министър Светлана Дянкова не стана ясно дали връщането на стария ред ще е само за частния сектор, или ще важи и за чиновниците.

Въпреки че беше обявена като консенсусна, промяната за отпуските предизвика недоволство сред представителите на бизнеса. 

Отпускът се дава, за да се ползва, а не за да се плаща на ръка, възропта работодател. Друг посочи, че и при сегашния режим отпуските се трупат. Никой от организациите на предприемачите обаче не възрази открито срещу идеята за отпадането на давността.

По-дългото майчинство остана под килима 

Липсата на консенсус между работодателите и синдикатите блокира обсъждането в тристранката на спорното предложение на КНСБ неплатеният 6-месечен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст да стане платен. “Нямаме единно виждане с работодателите по въпроса. Затова няма движение напред по темата”, каза вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов.

Според вицепремиера Зинаида Златанова предложението не се обсъжда, защото не е постъпило официално. Зам. социалният министър Светлана Дянкова допълни, че министерството винаги е поддържало тезата, че към трудовото законодателство трябва да се променя само при консенсус или най-малко при максимално сближаване на позициите на профсъюзите и бизнеса. 

В крайна сметка беше решено предложението да се включи в пакет заедно с десетки други идеи, които ще се обсъждат в следващите месеци. 

Според бившия социален министър Иван Нейков въвеждането на подобен отпуск ще натовари значително фирмите. Той коментира, че с предложението си КНСБ си връща тъпкано на бизнеса за идеята да се премахне платеният годишен отпуск за жените, които са в майчинство.