Българите, които не могат да прекратят трудовите си договори, тъй като работодателите им са неоткриваеми, за да оформят документите им, стават все повече, показва справка на Главната инспекция по труда.

През 2011 г. исканията в инспекцията са били 250, но одобрените - едва 4. През 2012 г. заявленията вече са 282, от които 122 одобрени. И през т.г. броят на молбите не е малък, към края на август те са 130.

Малкото откази могат да означават, че в процеса на проверката работодателят е бил открит и тогава прекратяването на договора вече не се отчита като служебно, обясниха от ГИТ. Има обаче и случаи, когато се оказва, че хората изобщо не са имали регистрирани в НАП трудови договори.

Възможността за служебното прекратяване на контракти след съвместни проверки на трудовите инспектори, данъчните и експерти на НОИ, бе въведена преди 3 г. след серия скандали за изчезнали чужди работодатели, които оставиха стотици българи без възможност да се възползват от социалните си права.

Преди промяната нямаше ред, по който договорът да бъде прекратен, когато работодателят го няма. Това лишаваше от възможност хората да ползват обезщетения за безработица, социални помощи, да бъдат включени в програми за заетост и т.н., тъй като в НАП се водят на работа.

Една от мерките за намаляване на административната тежест, предложена от социалното министерство, е служителите да могат да подават заявленията си до ГИТ по пощата или по интернет, ако имат електронен подпис.