В България от 350 лекари, завършващи медицина, 500 заминават да работят зад граница на година - състоянието на здравната ни система е катастрофално. Това заяви днес на брифинг в НС депутатът Ваньо Шарков, запознавайки медиите с декларация на СК по проблема.

Налице е хаос от задължителното здравно осигуряване, допълнително застраховане и бюджетно финансиране, каза той.

НЗОК е одържавена и политическа подчинена структура, липсва качество в здравеопазването, финансовият ресурс не отговаря на пакета здравни услуги, се посочва в декларацията на сините.

Тревожни са констатациите: липса електронна здравна карта и ГЕРБ непрекъснато отлагат прилагането й, сменят се непрекъснато здравни министри, Сметната палата е категорична,че има административно бездействие на министерството на здравеопазването и здравната каса, довело до огромен преразход на средства, закриват се и фалират общински лечебни заведения.

Още по-тревожно е, че българинът, който е от най-бедните граждани на ЕС, дава много повече от джоба си за лекарства, отколкото гражданите в съседни страни.

По данни на Евростат от август 2012 г. България е единствената страна в ЕС, в която средствата за здраве, като дял от БВП са намалени сериозно за периода 2002-2010 г. от 5.3% на 4.5%, а за 2013 г. ще бъдат 4.1% от БВП.

От Синята коалиция настояват за парламентарен дебат по въпроса с участието на премиера Бойко Борисов.

Според тях здравеопазването е един лъжлив приоритет за държавата в момента, а лекарите напускат България и заради отношението на властта към тях. Голяма част от болниците при този бюджет за следващата година ще фалират към средата на 2013 г.