Учителите занапред ще вземат до 10 брутни работни заплати при излизане в пенсия, ако в последните 10 г. са работили като педагогически специалисти. Това предвиждат текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на 2-ро четене в просветна комисия. 

Досега преподавателите вземаха 6 заплати при пенсиониране, а от миналата година синдикалните членове вземат 8 по силата на колективния трудов договор в системата.

Депутатите дълго време дебатираха върху правата и задълженията на учителите и учениците. По идея на Борислав Великов от Реформаторския блок бе приет текст, според който не само учениците, административните органи и обществеността, но и родителите занапред ще дължат почит и уважение на учителите. 

Шефката на комисията Милена Дамянова обясни, че разпоредбата по-скоро е с пожелателен характер и реално няма как да се следи дали се спазва. По-скоро целта й била да се гарантират законово правата на преподавателите.

Предложението на лидера на ДСП Лютви Местан професията учител са бъде регулирана не бе подкрепено. Както и досега, учителите няма да могат да преподават частни уроци на децата, които обучават. Това обаче не важи за учениците, които са в съседен клас.

По отношение на повишаването на квалификацията на педагозите бе прието, че тя ще се организира от висши училища, научни организации или обучителни организации, одобрени от МОН, в не по-малко от 48 академични часа на всеки атестиран период. Какъв ще е той обаче, депутатите тепърва ще решават.

Предложението на БСП часовете да се повишат до 160 часа за период от 2-5 г., както и държавата да финансира тази квалификация, бе отхвърлено. Приета бе идеята на Милен Михов от Патриотичния фронт професионално-квалификационните степени да се присъждат само от тези университети, които притежават програмна акредитация за обучение на докторанти от съответното професионално направление.

Предложенията на реформаторите да се въведат длъжности "младши учител" и "учител методик", на патриотите - за "учител наставник" и на БСП - за "стажант учител" не минаха. Останаха само записаните във варианта на ГЕРБ длъжности - "учител" и "възпитател", старши учители и възпитатели и главни учители и възпитатели.