Учителите ще получават при пенсиониране по десет заплати, а не по осем както до момента. Промените са съгласно Закона за предучилищното и училищно образование и ще влязат в сила от 1 август. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева. 

На година от образователната система се пенсионират между 4000 и 6000 души, заяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. По думите му голяма група учители очакват влизането в сила на новия училищен закон.

Кунева обясни още, че МОН обмисля начини, с които учители на пенсионна възраст да бъдат още полезни на образованието. Те могат да обучават и споделят опита си с млади хора, добави тя. 

Стаматов отбеляза, че в един от модулите на националната програма е създадена база данни на учителите, които заместват отсъстващи от училище преподаватели. Той уточни, че около 80% от тях са пенсионери и голяма част от училищата у нас разчита на помощта им. 

Най-голямото предизвикателство на МОН за 2017 г. е осигуряването на добри учители в системата, заяви главният секретар на МОН Красимир Вълчев. По думите му през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал, който е 90 000 души, да навлезе в пенсионна възраст.

Поради тази причина на тяхно място трябва да бъдат подготвени млади преподаватели и да се увеличат минималните заплати на педагогическите длъжности, които имат огромно значение за младите хора.

"Не подценяваме труда и заплащането на преподавателите. Ангажимент на това правителство е парите за образование да нарастват в следващите няколко години", каза още Меглена Кунева, цитирана от "Дарик".