Управляващите търсят средства за увеличаване на майчинските и на минималните пенсии, но това в никакъв случай няма да стане за сметка на дефицита догодина.

Това стана ясно, след като кабинетът прие на извънредно заседание Бюджет 2012 г. и пакета данъчни закони. От 1 април догодина минималната работна заплата ще скочи от 270 на 290 лева. Заради увеличаването на пенсионната възраст от догодина, през 2012 г. новите пенсионери ще бъдат с 4000 души по-малко в сравнение с тази година.

10 млн. лева допълнително ще влязат в хазната от въвеждането на акциз върху природния газ от 1 юни. Точно толкова са и допълнителните пари в бюджета на здравното министерство, които ще бъдат използвани за спешната помощ. Здравният министър обясни, че ще бъде направен и трансфер от 100 млн. лева от парите на здравната каса към министерството.

„Той ще бъде 100 млн. лв. Имаме значително намаление, тази година беше 340 млн. лв. Ще се използва само за дейности, лечение, за лекарства на български граждани, няма да се използва за административни нужди", каза Константинов.

В момента се търсят допълнително средства за увеличение на майчинските и на най-ниските пенсии, обясни социалният министър Тотю Младенов

„За увеличаване на майчинските от догодина от 240 на 270 лв., за което ще са необходими допълнително около 16 млн. лв. и другото е за увеличаване от второто полугодие на следващата година на минималните пенсии или по-точно казано на пенсиите до 200 лв.", каза Младенов.

От своя страна вицепремиерът Симеон Дянков бе категоричен, че какъвто и да е вариант да бъде избран, това няма да доведе до увеличение на заложения дефицит от 1,35%. Засега не е ясно дали ще има и коледни надбавки. Има два месеца до Коледа, така че ще мислим, каза Дянков.

Финансовото министерство не е правило изчисления колко ще струва на държавата идеята със закръглянето до лев на данъчните задължения. То ще се прави както към плащанията към приходната агенция, така и за местните данъци и такси.

Заложената възможност за поемане на нов дълг от страната ни в размер на 4,2 млрд. лева може и да не се използва цялостно догодина, заяви финансовият министър Симеон Дянков. На въпрос на Дарик докъде стигна идеята с инвестирането на част от парите в Сребърния фонд на Българската фондова борса, Дянков отговори, че все още се подготвят законовите промени, които да осигурят тази възможност.  

„Има парадокс в закона, че част от парите могат да бъдат инвестирани например на гръцката борса, но не и на българската", каза той. За догодина са заложени допълнителни приходи от приватизация от 300 млн. лева.

Минимумът за фискалния резерв ще остане 4,5 млрд. лева, а не каквато бе първоначалната идея - 3 млрд. лева.