Вноската за пенсия може да скочи с 2%, а здравната да бъде намалена с толкова от следващата година. Това обяви вчера д-р Иван Кокалов от КНСБ след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикалистът обясни, че е подочул за намерението. През 2009 г. здравната вноска беше вдигната от 6 на 8%. Парите от увеличението обаче не се ползват от НЗОК, а отиват в резерв към консолидирания бюджет.

Вноската за пенсия пък беше намалена с 2%, което увеличи още повече дефицита на НОИ. С това преразпределение на практика осигуровките няма да се вдигат, но

парите ще се ползват по предназначение

поясни синдикалистът.

Вчера социалните партньори обсъдиха бюджета за следващата година, изслушаха идеите на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова за здравната реформа и някои предложения на социалното министерство.

След заседанието се разбра, че държавата ще извади на светло осигуровките, които плаща на своите служители за пенсия и здраве. Според шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев правителството обещало да свърши нещо, което нито едно преди него не посмяло да направи - да направи прозрачни разходите на министерствата за вноските на своите служители.

Вчера се разбра също, че финансовото министерство се е отказало от намерението си

да намалява амортизационните отчисления

за бизнеса.

Работодателите предупредиха, че прогнозите за приходната част на бюджета са твърде оптимистични. Ръстът от 3,6% на БВП е икономическа фантастика, коментира шефът на БСК.

Според лидера на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев бюджет 2011 е бюджет на стагнацията и е крайно време да се каже, като се режат разходи, откъде ще дойдат и приходи.

Според Божидар Данев пък е притеснително, че заемът от 2,5 млрд., който държавата планира да вземе, ще се използва за социални разходи, а не за капиталови. Министър Тотю Младенов отново настоял минималната заплата да стане 270 лв., но според бизнеса в бюджета дори не е пресметнат дефицитът в НОИ, който това може да предизвика.