Към днешна дата са върнати всички надвзети пари, с изключение на тези, взети от парламентарния секретар на Министерството на културата, който днес ще ги върне, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Премиерът обясни, че към момента в сметката, която специално беше открита от Министерството на финансите за връщане на бонусите, има 603 675, 62 лева.

От 2009 година досега парите, които са взети от министри, зам.-министри, областни управители, началници на кабинети, до стотинка са върнати, подчерта Борисов.

"В Министерството на финансите бившият зам.-министър Кирил Ананиев, който след това стана съветник на президента Георги Първанов, е взел за неговия мандат 540 000 лева. Утре ще имаме пълната справка какво са взели за своето управление от бордове, бонуси и всичко останало предишното правителство. Призовавам Станишев всичките негови министри и зам.-министри да върнат парите, които са взели", каза още премиерът.

"Когато дойдохме на власт и когато направихме кабинет, ясно и точно казахме, че няма да се взимат пари за участието в бордове. Тъй като законът позволява под различни форми през тези години са получавани допълнителни възнаграждения - от комисии от фондове, но не от бордове и за това се получи това недоразумение", каза още премиерът.

Кабинетът прие решение да се промени законодателството, което към момента позволява на министрите, заместник-министрите, членовете на политическите кабинети и областните управители да получават пари извън заплатите си.

Забраната се налага, докато влязат в сила промените в Закона за държавния служител, който регламентира новия начин на заплащане. Той предвижда 70% от заплатата да се води основна заплата, и 30% - бонуси. Kато цяло държавните служители трябва да запазят доходите, които получават в момента.

Макар и да е допустимо по различни закони, висшите държавници вече няма да могат да се възползват от допълнителното материално стимулиране.