След януарското увеличение на минималната работна заплата от 290 на 310 лева България вече не е на последно място по този показател в Евросъюза.

Изпреварили сме румънците. Това показват обобщените данни на Евростат за януари.

В момента у нас минималното възнаграждение е с 2 евро по-високо от това в северната съседка (159 евро спрямо 157 евро). Двете държави обаче все повече се превръщат в остров на мизерията в Европа.

В останалите бедни държави от ЕС най-ниските заплати са двойно по-високи от българските и румънските, сочат статистическите данни. Според критериите на Евростат определението за ниско ниво на минималния доход е между 100 и 500 евро.

В Хърватия, която все още не е член на Евросъюза, минималното възнаграждение е 374 евро, а в южната съседка Турция, която има изключително далечна европерспектива, най-ниският доход е цели 429 евро.

След жестоките рестрикции, наложени от Световната банка и ЕС към практически фалиралата Гърция, минималната работна заплата в страната към януари т.г. е точно 684 евро. В Гърция, Испания и Португалия работниците, които са на минимална заплата, я получават 14 пъти годишно, уточняват от статистическото бюро.

Холандия, Белгия и Люксембург са държавите от ЕС, в които има най-висока минимална работна заплата. Във Великото Херцогство е забранено да се наема персонал за по-малко от 1874 евро. Сумата е равна точно на 3665,23 лева.

20 от общо 27 държави от Евросъюза имат минимална работна заплата.

Най-висок дял има минималната работна заплата спрямо средната в Гърция и Турция. Съотношението и в двете държави е 1:2. В Испания минималната работна заплата е с дял под 35% от средното възнаграждение.