Все по-малко висшисти прибягват до възможността да си купят стаж за пенсия. Тенденцията на драстичен спад, който започна през 2012 г., продължава и през миналата година, сочат данните на Националния осигурителен институт. 

Едва 507 българи са платили част от обучението си, за да им се признае за прослужено време, показват цифрите на НОИ. За сравнение: година по-рано заради по-рестриктивните изисквания имаше двоен спад в броя им - тогава стаж си купиха 765, и с това поставиха антирекорд от 2009 г. до сега. През 2011 г. например те са били три пъти повече. 

Висшистите имат право на не повече от 5 г. и могат да се възползват от тази възможност по всяко време. Експертите обаче съветват да го направят по-рано, тъй като с годините се увеличава минималният осигурителен доход, а с това и цената му. 

Вече се очертава тенденцията хората да си купуват само недостигащия им стаж към момента на пенсионирането си, вместо да "пазаруват" години преди това.

Само за месеците от януари до март на т.г. тази възможност са използвали толкова, колкото през цялата минала година - 450. Броят на недостигащите им месеци обаче намалява и вече е под две години. През м.г. средно са се купували по 21 месеца, а за началото на тази са 20 месеца. През 2012 г. висшистите са си плащали средно за по 34 месеца стаж.

С промените в Кодекса за социално осигуряване от 2013 г. вече могат да се купуват и годините за редовна докторантура. Условието е по време на обучението, за което се внасят осигурителни вноски, лицето да не е осигурявано на друго основание.

Според КСО и хората пред пенсия могат да си купят до 5 години стаж, ако не им стига. Техният брой остава непроменен. За цялата минала година от това право са се възползвали 2882 пенсионери. Те са едва с 23 души повече спрямо 2012 г. 

Две години по-рано имаше бум на пенсионери, поискали да си купят недостигащия им стаж - тогава над 11 400 души успяха да се пенсионират благодарение на тази възможност. 

През 2010 г. правителството на ГЕРБ затегна условията за пенсиониране и премахна възможността за разсроченото плащане на стажа, заради което бе регистриран рязък спад на желаещите да си купят недостигащия стаж за пенсия. 

Така от началото на 2011 г. хората, на които не им достигат до 5 г., могат вече да си ги набавят, като платят накуп при пенсионирането. Това прави по 74.74 лв. месечно. Сумата е процента за фонд "Пенсии" (17.8%) върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се - 420 лв.