Всеки четвърти младеж у нас иска първата му работа да е в офис, а над половината (62.4%) търсят начин да се развиват в сферата на услугите.

Първата работа за един млад човек е важна за цялостното му кариерно развитие – чрез нея той придобива своите първи впечатления за света на възрастните, обучава се и вижда своите силни и слаби черти. Затова е от изключително значение първата сфера на работа да е добре подбрана.

Близо 50% от младите смятат, че е важно да работят по специалността, която са учили в хода на своето образование, сочи представително проучване на международната аутсорсинг компания „TELUS“.

Едва 7% са тези, за които това няма значение. Всеки 4-ти или 37.6% пък искат да работят в офис, а 62.4% са тези, които търсят развитие в сферата на услугите. За по-голямата част от анкетираните (41%) първият им опит в работата е в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

„Основен стимул за младите служители е заплатата“, коментира Кристина Кънева от „Gemius Bulgaria”, компанията, провела проучването. По нейни думи близо 90 на сто от интервюираните са съгласни да работят през уикендите, а едва 3.4% не са.

Само 9.2% не са сигурни какво работно време им е удобно. Други стимули са трупането на опит (12%) и придобиването на трудови навици (10%). Основни източници на информация са интернет (81.8%), университетът (30.5%) и сайтът на работодателя (28.3%).

Родителите не вярват в бизнес уменията на децата си.

„С изключение на работата в екип, родителите нямат доверие на младите хора, че знаят как стават работните процеси“, обясни още Кънева.

Най-малко доверие възрастните имат в знанията на рожбите си при сключване на договор.

Въпреки това 83% от анкетираните имат подкрепата на своите родители да работят и учат едновременно, а едва 12% смятат, че двете неща не се съчетават и разсейват децата от учебния процес. 84% от възрастните също подкрепят идеята за гъвкаво работно време.

Проучването е проведено сред 200 респонденти на възраст между 16-19 години, а анкетираните родители са майки и бащи на хора в същите възрастови граници. Участвалите градове са 6.