Почти всеки трети от висшистите без работа у нас е икономист, юрист или с диплома от обществените науки като философия, социология, публична администрация и пр. 

Това показват данните на Агенцията по заетостта за безработицата през юли. Тези дисциплини са най-масовите у нас въпреки редица предупреждения през годините, че пазарът е пренаситен с такива специалисти.

С диплома от университет и без работа по-миналия месец са били почти 35 000 българи. През юли техният брой обикновено значително расте заради края на академичната година. Висшисти са 10 на сто от всички безработни в страната. Към края на юли безработицата падна до 10.6% според данните на АЗ. Следващите в класацията "безработни с диплома" са завършилите специалности в областта на услугите, транспорта и охраната. 

Всеки пети от безработните висшисти в бюрата по труда е с такава диплома. 16 на сто пък са завършили специалност в областта на техниката и технологиите, а над 11% - на образованието. С по-малък дял са безработните с висше образование със спе­ци­алности от хуманитарните науки и изкуствата (7.7%), в областта на математиката и естествознанието (5.4%), в областта на здравеопазването (4.2%), посочват от АЗ.

Според данните най-добре се реализират завършилите специалност в областта на селското стопанство, защото сред безработните висшисти те са най-малко - едва 2.6%. Общо 2900 висшисти са успели да си намерят работа през юли. От тях 1100 са икономисти и юристи, следват ги висшистите от сферата на услугите и на техниката и технологиите.

ШАНС

Над 6000 българи без квалификация са намерили работа през бюрата по труда, което е 36% от всички наети по този начин през юли. По-голямата част от тях - 65.7%, са с основно и по-ниско образование. След тях най-добре се реализират хората със занаят, завършилите техникум - 5335 българи. 

С около стотина по-малко са намерилите работа специалисти. Сред тях пък най-добре реализирани са специалистите с техническо, с икономическо и юридическо образование и в сферата на услугите. Близо 4600 са хората над 50 г., които през юли са започнали да работят. Те представляват 28% от всички започнали. 

Близо 4300 са младежите до 29 г., които са се трудоустроили през месеца. Трудовите посредници са помогнали да започнат работа на 8 пенсионери и 27 учащи се, показват данните. Освен безработните чрез бюрата по труда си търсят работа и близо 3400 заети, както и 2800 пенсионери и 1128 учащи се през месеца. 2411 безработни са включени в субсидирана заетост през юли.